The design principle of BrightNest is a solar-powered prefabrication roof-top apartment adopting the prototype of Brighton Waste House and upgrading it to become a Living House. This will be our entry for the Solar Decathlon Europe 2019 competition.

The BrightNest design reflects the sustainable culture of the City of Brighton & Hove, UK. Our goal is to create a carbon negative building, employing circular economy principles and using locally recycled and sourced materials to show how waste and recycled materials can be reused to create sustainable spaces.  Features of the design include an organic ecological roof integrated with BIPV/T solar panels, living walls, and technologies to treat wastewater and monitor air quality.

Built from recycled shipping containers the BrightNest apartment, around 70m2 in its internal floor areas, fits the typical residential housing size in southeast England. The flexible and adaptable layout will be suitable for a single family or a communal living apartment and will include a dining room, two bedrooms, study/gym, kitchen, and bathroom. With BIM integrated into VR and AR technology, this design can showcase the prefabricated residential house as roof-top apartment to address the increasing urban density issue in Europe.

The Brighton Waste House was completed in 2014 by Duncan Baker-Brown, senior lecturer at University of Brighton and practicing architect. It was the first permanent ‘carbon negative’ public building in Europe to be constructed from about 90% waste, surplus material and discarded plastic gathered from the construction and other waste streams with Full Planning & Building Regulations approvals.

Print Friendly, PDF & Email